Focusing: Op weg naar mijn innerlijk

Bij aanvang van iedere sessie de reis door mijn lichaam te maken, er contact mee te maken, mij van mijn lichaam bewust te zijn, voerde mij in een andere dimensie. In de eerste twee sessies maakte ik contact met nare ervaringen die in mijn vroege leven hebben plaatsgevonden. Ik dacht dat ik dit een goede plek had gegeven, maar de laatste jaren drongen ze zich toch weer, -met vlagen heftig-, op. 

Het daarnaar toegaan tijdens het focussen waren emotioneel pittige momenten, die me de verdere dag (en een dag daarna) door elkaar hebben geschud. Ik was moe en bracht de tijd in een holletje met thee en slaap door. Daarna viel er een enorme last, druk en emotie van mij af.  Er was nieuwe ruimte ontstaan.

Later ben ik tijdens focusing sessies nog een aantal keer teruggegaan naar verschillende gebeurtenissen in die periode. Dit leidde tot meer begrip en acceptatie, waardoor het leven er vrolijker uit ging zien. Ik kan er nu haast zonder pijn aan terugdenken.

In volgende sessies hebben we de fysieke pijn, (door hersenletsel tgv een ongeval), benaderd. Het hersenletsel leidt tot snelle overprikkeling en zenuwpijnen, die soms niet te temmen zijn. Het bepaalt dan ook mijn leefstijl. Door daarop te focussen, heb ik geleerd om regelmatiger pauzes te nemen en bij deze fysieke uitingen te gaan zitten, contact te maken. Dit draagt bij aan verzachting. Vaak ervaar ik daarna rust en ruimte en aanvaard dat het is wat het is.   

Ik heb ervaren dat het bij focussen belangrijk is, dat je je volledig openstelt, om de ervaringen binnen te laten komen. Er ontstaat steeds meer vertrouwen in de verbintenis tussen lichaam en geest. Alles tezamen leidt tot steeds meer heling. Zo heb ik dat gevoeld.                                                                                                      

Hester is een begeleidster die in alle rust en met empathie mij door de soms heftige momenten heeft laten gaan. Ook dank voor de uitgebreide schriftelijke begeleiding.  Het heeft ertoe geleid dat ik met veel meer rust en ruimte verder mijn pad vervolg.

Tineke Snel

Hester Wijenberg