D.O.

Ik heb borstkanker gehad, waarbij 1 borst is afgezet met erna chemotherapie, bestralingen en hormoontherapie gedurende 7 jaar. Nu ben ik 60 jaar oud. De afgelopen 4 jaar heb ik om de 14 dagen een Shiatsu behandeling gehad bij Hester. De afgelopen 3 jaar heb ik daarnaast op aanraden van haar ook integrale psychotherapie gedaan. Het bewustwordingsproces dat door deze combinatie op gang is gekomen, heeft mij veel geholpen. 

Door de regelmatige Shiatsu behandelingen zijn ook veel van de klachten die ik had verminderd of verdwenen. Mijn regelmatig terugkerende keelontstekingen zijn verdwenen. De snottebellen zomers en ‘s winters zijn weg. De overgevoelige slijmvliezen, waar ik al 56 jaar last van had na dauwworm, heb ik ook niet meer. De harde ontlasting die ik had is normaal geworden, omdat de vegetatie helemaal is veranderd. Een bijwerking van de chemo waren maagklachten. Doordat ik bewust ben geworden van mijn voeding en mijn eetpatroon heb aangepast, zijn die klachten weg. Door de chemotherapie had ik ook veel last van interne opvlammende hitte, ik moest altijd koud water drinken om te blussen. Mijn temperatuur is nu veel stabieler en soms heb ik zelfs koude voeten en ik word ook niet meer wakker van de transpiratie ’s nachts. Mijn nachtrust is goed geworden. De neuropathie die ik had in mijn tenen, het artrose achtige gevoel in mijn gewrichten en de ontsteking in de pees van mijn arm, zijn allemaal in verloop van de tijd verdwenen. De jaarlijkse blaasontstekingen heb ik niet meer.

Ik had last van extreme vermoeidheid en had niet meer dan 50% energie. Mijn energie peil is nu op 85% en mijn immuniteit is verbeterd. Daarin spelen bewustwording, voedingsadviezen, ademhalingsoefeningen, Moxa en het 4 jaar lang iedere dag doen van Do-In oefeningen een rol. 

Bij Shiatsu lijkt het alsof je gaat liggen en de Shiatsu behandelaar doet het wel, maar dat is het niet. Er wordt aanspraak gemaakt op het ontwikkelen van eigen inzichten en eigen verantwoordelijkheid. Tegelijk kan je dus zelf stappen vooruit zetten. Het is een pad dat je samen met de therapeut inslaat en wat naar mijn idee tot doel heeft om tot een lichamelijke en emotionele stabiliteit te komen. Waarin je alle dingen van het leven mee kan maken, zowel stormen, windvlagen als zonneschijn zonder uit balans te raken.

Vanuit het rationele leven ga je naar het leren herkennen dat er diepere lagen in je functioneren zitten. Als een trechter naar beneden, diepere bewustzijnslagen in. Inkeer.

Hester Wijenberg